Sortowanie
Źródło opisu
ebookpoint BIBLIO
(9)
Forma i typ
E-booki
(9)
Autor
Przybylak Zbigniew
(3)
Przybylak-Zdanowicz Magdalena
(2)
Stępczyńska Edyta
(2)
Ellnain Marek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
9 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ

Nalewki z piwniczki farmaceuty to prawie 50 sprawdzonych receptur, fachowy komentarz farmaceuty, porady i wskazówki przydatne podczas domowego wytwarzania nalewek.

Nalewki przyrządzamy i degustujemy przede wszystkim ze względu na ich smak i aromat. Okazuje się, że wiele z nich ma liczne walory prozdrowotne, ale może też np. wchodzić w korelacje z zażywanymi przez nas lekami.

Warto skorzystać z wiedzy profesjonalistów i podejść do tematu przygotowywania nalewek bardziej świadomie.

Marek Ellnain, na co dzień pracujący w aptece doktor farmacji, wzbogaca swoje receptury o fachowy komentarz:

  • doradza na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania trunku
  • przytacza właściwości zdrowotne
  • punktuje możliwe interakcje z zażywanymi lekami.

Domowe nalewki. Dlaczego warto?

Dziś różnego rodzaju nalewki kupić można bez większych problemów w sklepach monopolowych oraz spożywczych. Produkowane są przez liczne koncerny, które w swoich recepturach odwołują się do tradycji oraz dawnych metod wytwarzania. Czy jednak jest to prawda? Czy naprawdę przestrzegają rygorystycznych zasad komponowania nalewek, wśród których najważniejsza mówi, iż o dobrej nalewce trzeba po prostu na jakiś czas zapomnieć, a później, kiedy już dojrzeje, należy odnaleźć ją w piwnicy? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Czytelnikom, podobnie jak pozostawiam im decyzję co do tego, czy trunek który stanie w najbliższe Święta na stole zostanie zakupiony w pobliskich delikatesach, czy też może... spróbujemy sporządzić go sami!

– pisze Marek Ellnain we wstępie.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Cóż może skuteczniej zwalczyć, dolegliwości, choroby? Cóż może lepiej przysłużyć się zdrowiu? Cóż może wspaniałej wzmocnić i uzdrowić... niż najsłynniejsze leki natury, którym od wieków, dziesiątków lat przypisywano nadzwyczajną moc... Poradnik Słynne leki ziołowej apteki zawiera ponad 150 recept i opisów najsłynniejszych leków i kuracji naturalnych, zielarskich znanych w Polsce i na świecie od huby, propolisu, aloesu począwszy na octach winnych, węglu drzewnym, bursztynie, wileńskiej trojance, drożdżach, oliwie, czosnku skończywszy. Wszystkie porady zaprezentowane są w prostej, przejrzystej formie. Elektroniczne wydanie książki wzbogacone zostało o indeks schorzeń umożliwiający szybkie znalezienie potrzebnych informacji. Zbigniew Przybylak był dziennikarzem, który przez blisko 30 lat zajmował się tematyką zdrowia, ekologii i ziołolecznictwa. Napisał blisko 20 poradników dotyczących zdrowego stylu życia.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Przegląd porad i kuracji naturalnych, dietetycznych i zielarskich służących leczeniu wielu najczęstszych dolegliwości wieku dziecięcego, głównie o charakterze tzw. Przeziębieniowym a także porady dotyczące profilaktyki - prezentujemy wznowioną wersję Ziołowej Apteczki Na Dziecięce Choroby. Poradnik wzbogacony został o liczne ilustracje, zyskał także na przejrzystości i funkcjonalności.

I tom Ziołowej Apteczki na Dziecięce Choroby zawiera:

- Ponad 200 porad, praktycznych przepisów, wskazówek, wypróbowanych recept domowej medycyny na najbardziej pospolite zagrożenia zdrowia i dolegliwości wieku dziecięcego, ale też młodzieżowego;

- Porady jak zapobiegać schorzeniom organizmu dietą;

- Porady jak wzmacniać, uodparniać, hartować organizmy siłami natury, ziołami;

- Kuracje na najczęstsze dolegliwości wieku dziecięcego, czyli przeziębienia, grypy;

- Kuracje na gorączkę, zapalenia oskrzeli, kaszel, katar, bóle gardła, głowy, ucha;

- Proste przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, mikstur, ziółek, maści, syropów, okładów, kompresów, przymoczków, inhalacji.

Zaprezentowane w poradniku recepty i porady to efekt wielopokoleniowego doświadczenia. Temu doświadczeniu praktycznemu warto ufać i mieć nadzieję, że korzystający z porad zawartych w poradniku wzmocnią organizmy dzieci, polepszą ich zdrowie i uwolnią od wielu dokuczliwych schorzeń.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Jeżeli komar usiądzie ci na głowie to na pewno bezpieczniej zabić go ręką niż młotkiem" twierdził jeden ze znanych zielarzy i naturalistów. Dlatego jego zdaniem w kurowaniu pospolitych dolegliwości u dzieci, od katarów, niewysokiej gorączki do 39 stC, dolegliwości żołądkowych po chrypki, podrapane kolana, najpierw trzeba stosować bardzo łagodne i nie pozostawiające ubocznych skutków metody i leki naturalne. Dopiero potem sięgać po silne farmaceutyki (które często działają jak ten wspomniany wyżej młotek), które aplikować mogą wyłącznie specjaliści.
Doświadczenie wielu pokoleń oraz wielu mam, które posiadały elementarna wiedzę o ziołach i naturalnej profilaktyce potwierdza tę prawdę. W ostatnich kilkudziesięciu latach często jednak o niej zapomnieliśmy. Zlekceważyliśmy też naturalną profilaktykę. Warto zatem ponownie do ziół i naturalnych kuracji wrócić.

/ze wstępu autora/


Poradnik zawiera:

  • Ponad 200 porad, praktycznych przepisów, wskazówek, opisów zastosowania najpopularniejszych ziół, wypróbowanych recept domowej medycyny na najbardziej pospolite zagrożenia zdrowia i dolegliwości wieku dziecięcego, ale też niemowlęcego i młodzieńczego;
  • Porady jak zapobiegać schorzeniom, jak wzmacniać organizmy;
  • Kuracje na najczęstsze dolegliwości wieku dziecięcego i niemowlęcego, czyli różne dolegliwości trawienne, wzdęcia, kolki, biegunki, nadwagę, pasożyty, bóle brzucha, głowy, zębów, moczenie, niepokoje, nerwowość, nadpobudliwość, bezsenność, urazy, zadrapania, zwichnięcia, ukąszenia, uczulenia, egzemy;
  • Kuracje na pospolite dolegliwości wieku niemowlęcego:pleśniawki, zapalenia, potówki, krzywicę, przegrzania;
  • Proste przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, mikstur, ziółek, maści syropów, balsamów, okładów kompresów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Domowe kosmetyki naturalne - to nie jest trudne!

Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie - można je przygotować z łatwo dostępnych składników. W I tomie „ABC kosmetyki naturalnej” prezentujemy naturalne, domowe kosmetyki z ponad 30 gatunków owoców od arbuza, awokado i banana począwszy na truskawkach, winogronach i wiśniach skończywszy.

Wykorzystując naturalne metody w kosmetyce domowej można zaradzić takim dolegliwościom jak: wysuszona, zwiotczała skóra, zmarszczki, piegi, przebarwienia, wypryski, trądzik, sińce pod oczami, przetłuszczające się, słabe, kruche, rozdwajające się włosy, szorstkie dłonie, obrzęki i wiele innych.
I tom serii ABC kosmetyki naturalnej to:

  • Ponad 160 przepisów na maseczki, toniki, eliksiry, okłady, peelingi, kąpiele z wykorzystaniem owoców
  • Indeks dolegliwości i schorzeń pomagający w szybkim dotarciu do informacji
  • Praktyczne porady i wskazówki przydatne podczas domowego wytwarzania eko kosmetyków
  • Informacje o walorach zdrowotnych i wykorzystaniu w kosmetyce naturalnej owoców
  • Liczne ciekawostki i praktyczne porady
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Kąpiel z koktajlem dyniowo-mlecznym, maseczka brązująca z surowej marchewki, kompres z ziemniaczany dla dłoni…

Najlepsze dla zdrowia są środki do pielęgnacji ciała wytwarzane ze świeżych, ekologicznych surowców – takie kosmetyki nie zawierają substancji konserwujących ani żadnych sztucznych dodatków.

Domowe kosmetyki - zobacz jakie to łatwe

Wszystkie zaproponowane w poradniku przepisy są proste i szybkie - można je przygotować z łatwo dostępnych składników. W II tomie „ABC kosmetyki naturalnej” prezentujemy naturalne, domowe kosmetyki z ponad 25 gatunków warzyw od cebuli, chrzanu i czosnku począwszy na sałacie, selerze i ziemniakach skończywszy.

Pomogą na pospolite dolegliwości

Wykorzystując naturalne metody w kosmetyce domowej można zaradzić takim dolegliwościom jak: wysuszona, zwiotczała skóra, zmarszczki, piegi, przebarwienia, wypryski, trądzik, sińce pod oczami, przetłuszczające się, słabe, kruche, rozdwajające się włosy, szorstkie dłonie, obrzęki i wiele innych.


W kolejnych tomikach będą prezentowane domowe ekologiczne kosmetyki z wykorzystaniem: octu winnego, sody oczyszczonej, zbóż, nabiału, jaj, miodu, tłuszczów oraz całego bogactwa ziół.

O autorce
Autorką poradnika jest Magdalena Przybylak – Zdanowicz - dziennikarka i współautorka poradników zielarskich i kulinarnych. Rokrocznie opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy dla działkowców, ogrodników, rolników oraz kalendarze zdzierane. Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl i czasopismem dla rolników ekologicznych „Eko Arka”. Od kilku lat wspólnie z mężem prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne na Warmii.

II tom serii ABC kosmetyki naturalnej to:


- Ponad 170 przepisów na maseczki, toniki, eliksiry, okłady, peelingi, kąpiele z wykorzystaniem warzyw

- Indeks dolegliwości i schorzeń pomagający w szybkim dotarciu do informacji

- Praktyczne porady i wskazówki przydatne podczas domowego wytwarzania eko kosmetyków

- Informacje o walorach zdrowotnych i wykorzystaniu w kosmetyce naturalnej sezonowych warzyw

- Liczne ciekawostki i praktyczne porady

Omówione warzywa to:
CEBULA I SZCZYPIOR – CHRZAN –CZOSNEK –DYNIA I CUKINIA – FASOLA – GROSZEK I GROCH – KAPUSTA – KOPER WŁOSKI (FENKUŁ) – KUKURYDZA – MARCHEW – OGÓREK – PAPRYKA – PIETRUSZKA – POMIDOR – RABARBAR – RUKIEW WODNA (RZEŻUCHA WODNA) – RZEPA CZARNA, RZODKIEW, RZODKIEWKA – SAŁATA I SZPINAK – SELER - ZIEMNIAK

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Z owsianką nie ma nudy. Możesz przygotować ją w wersji wytrawnej lub „na słodko”. A to dopiero początek dostępnych możliwości.

Pomidor, szpinak, kurkuma, owoce kaki, kawa albo po prostu… maliny – Edyta Stępczyńska przetestowała setki kombinacji i składników, po to, aby wybrać najlepszych 60 przepisów.

Możesz skorzystać z nich „krok po kroku”, lub potraktować jako inspirację do własnych poszukiwań. Przepędź rutynę i schematyczność jak najdalej od Twojej kuchni.

Książka zawiera 60 przepisów na owsianki. Receptury dostosowane są dla potrzeb dwóch osób. Poradnik podzielony jest na dwie części. W pierwszej znajdziecie przepisy na owsianki słodkie, a w drugiej na wytrawne. Całość poprzedza krótki wstęp dietetyczki.

Przykładowe owsianki zaprezentowane książce "Owsianki. 60 zaskakujących przepisów":

  • z batatem i mandarynką,
  • z ananasem,
  • dyniowa,
  • z chia i granatem,
  • z papryką,
  • z pieczarkami,
  • ze szparagami,
  • z pokrzywą.

Którą wybierasz? Jedz na zdrowie!

Opinie o książce

Bardzo mnie zaciekawiła książka Edyty. Sama do tej pory przygotowywałam owsianki z owocami z przyzwyczajenia czy po prostu z ogólnej zasady, że jak owsianka, to tylko na słodko, dlatego bardzo się cieszę, że ukaże się książka, która przełamie stereotypy i nauczy nas także jedzenia owsianek w wersji wytrawnej. Mam nadzieję, że u wielu osób taka wersja zagości na stołach i będą one w pełni korzystały z dobrodziejstwa płatków owsianych.

Natalia Gniadek – dietetyk kliniczny, preferujący podejście do problemu poprzez dietoterapię. Pasjonatka gotowania i zdrowego żywienia. Prywatnie mama trójki cudownych dzieci, mężatka, która kocha swoją pracę i książki.

O autorce

Edyta Stępczyńska, pozytywnie zakręcona kobieta, która wzięła życie we własne ręce. Weganka, kochająca jeść smaczne i urozmaicone dania, które znacie być może z książki "Wegańska kuchnia Polska". Szefowa kuchni, blogerka aktywna w mediach społecznościowych. Z pasją uprawia ekologiczny ogród. Karmi rodzinę, znajomych i Klientów, obalając mit, że kuchnia roślina jest pozbawiona wyrazu. Twórczyni firmy i bloga Zakreconywegeobiad.pl

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY.

Odżywiasz się w stylu vege, ale lubisz tradycyjne, polskie smaki? A może chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie, nie rezygnując z klasycznych dań? To możliwe a ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie musisz zapominać o znanych Ci smakach rezygnując z mięsa. Weganizm jest pełen smaku, daje lekkość i szczęście.

Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY.

Tradycyjne polskie potrawy w bezmięsnej wersji. To da się zrobić

Z Wegańską Kuchnią Polską przyrządzisz potrawy, które wydawałoby się nie mają racji bytu bez składników odzwierzęcych. Nic bardziej mylnego. Edyta Stępczyńska odczarowuje je i komponuje na nowo tak, aby smakowały tradycyjnie "jak u mamy" a jednocześnie nie bazowały na składnikach odzwierzęcych. W Wegańskiej Kuchni Polskiej znajdziesz m.in. przepisy na potrawy takie jak:

  • rosół
  • gulaszowa
  • kopytka
  • kotlety mielone
  • kotlet a la schabowy
  • kotlet a la devolaiile
  • pulpety
  • gołąbki
  • gulasz
  • pasztet
  • budyń
  • kisiel
  • majonez

Autorka o książce

Spisując te przepisy wierzyłam w to, że dzięki nim obudzisz w sobie chęć do przygotowywania potraw prostych i nieskomplikowanych. Potraw, które gościły i goszczą na Polskich stołach. Z jedną, ale zasadniczą różnicą. Moje przepisy różnią się od tych tradycyjnych tym, że są przygotowane bez składników odzwierzęcych.

Tworzenie wegańskiego jedzenia jest nie tylko moim hobby, ale stało się moją pracą i pasją. Uwielbiam karmić ludzi i dowiadywać się, że to co robię ma sens i wpływa korzystnie na moich klientów i przede wszystkim im smakuje. Ta książka to zapis mojej codziennej pracy i doświadczeń podczas przygotowywania wegańskiego cateringu. Każdy przepis jest przetestowany. Do zdjęć nie wynajęłam profesjonalnego fotografa i stylisty potraw – zdałam się tu na własną intuicję i maksymalną szczerość. Jedz na zdrowie!

Wegańska Kuchnia Polska - opinie o książce

Jeśli tęsknicie za smakiem tradycyjnej, rodzimej kuchni w wersji roślinnej, trafiliście na idealną książkę! Rozsmakujcie się w niej i cieszcie się pierogami, bigosami, gulaszami i galaretami...

Jola Słoma & Mirek Trymbulak - projektanci mody oraz kucharze bezglutenowej kuchni wegańskiej w Atelier Smaku.

Chcąc zrezygnować z mięsa i nabiału w diecie, nie trzeba przechodzić na egzotyczne gotowanie. Łatwe przepisy Edyty zaspokoją potrzeby osób, które szukają sposobów na zachowanie tradycyjnej kuchni, mimo zmiany w stosowanych składnikach.

Sylwia Falkiewicz, autorka wegańskiego bloga wszystkojestwglowie.pl

Książka Edyty Stępczyńskiej, choć w tytule kładzie akcent na weganizm, jest idealna również dla osób, które chcą nadać swoim daniom innego – zdrowszego – charakteru. Dania w niej zawarte są opracowane na podstawie ogólnodostępnych składników. Receptury są tak przygotowane, że łatwo o użycie zamienników. „Wegańska Kuchnia Polska” zatem pełna jest inspiracji, pomysłów i podpowiedzi. Jest odpowiednia dla osób, które nie czują się w kuchni pewnie.

Agnieszka Gotówka, redaktor naczelna biokurier.pl

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Domowe nalewki atrakcyjnie smakują, korzystnie wpływają na zdrowie, są dumą domowej piwniczki i uatrakcyjnieniem spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To także sposób na utrwalenie aromatów i smaków kojarzących się z wiosną, latem, działką, ogrodem czy wakacjami …

Jeżeli jeszcze nie spróbowali Państwo samodzielnego przygotowania trunków, naprawdę warto zacząć!

Atlas nalewek to zbiór przepisów, porad i wskazówek, których udzielają zarówno doświadczeni i nagradzani mistrzowie jak i Ci, dla których przyrządzanie nalewek jest ciekawym hobby. Całość uzupełniają oryginalne receptury zaczerpnięte z XIX i XX wiecznych książek kucharskich, które stanowią podwalinę współczesnej gastronomii. Nie brakuje praktycznych instrukcji dotyczących czasu zbioru nalewkowych surowców, weryfikowania ich jakości, a także odpowiedniego przygotowania.

Każdy z ponad 130 przepisów zawiera listę niezbędnych produktów, informacje dotyczące sezonu najkorzystniejszego do pozyskania danego surowca oraz proste, przejrzyste instrukcje postępowania.

W Atlasie nalewek znajdą Państwo:

  • Ponad 130 sprawdzonych przepisów
  • Praktyczne porady i wskazówki praktyków
  • Informacje o najkorzystniejszym czasie zbioru surowców i przygotowywania trunków
  • Nalewki degustacyjne
  • Nalewki zdrowotne
  • Indeks schorzeń i dolegliwości, na które nalewki mogą pomóc
  • Indeks sezonowości, czyli kiedy przypada najlepszy termin do przygotowania nalewki
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej